METAVERSE NEDİR? FACEBOOKTA NELER OLUYOR?

METAVERSE NEDİR? FACEBOOKTA NELER OLUYOR?

METAVERSE NEDİR? FACEBOOKTA NELER OLUYOR?

Son zamanların çok konuşulan teknolojisi metaverse Mark Zuckerberg ve Facebook sayesinde yeniden gündeme gelmeyi başardı. Yapılan duyuruya göre Facebook’un AR/VR araştırma ekibi metaverse vizyonunu yansıtan yeni bir ürün grubu oluşturmak için çalışmalara başladı. Facebook bu adımı ile gelecekte ‘sosyal medya platformu’ olarak kalmak yerine metaverse evrenine geçiş yapacağının sinyallerini vermiş oldu.

Metaverse Nedir?

 Facebook metaverse vizyonunu açıklamadan önce gelişmenin baş aktörü olan metaverse teknolojisi hakkında bilgi verelim. Dijitalleşmenin bir sonraki basamağı diyebileceğimiz metaverse sanal ortamda kurgusal bir evren oluşturulmasına dayanıyor. Kurgusal evrende bulunan her bir kişi kendi avatarı ile platformlar arası seyahat edebilecek ve sanal kimliği ile bu evrende var olacak. Aynı şekilde metaverse evreninde de o evrene özgü para birimlerinin kullanılacağı öngörülüyor. Günümüzde kullanılan VR cihazlarının metaverse teknolojisinin ayak sesleri olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

 Facebook Metaverse Teknolojisine Neden Bu Kadar Önem Veriyor?

Mark Zuckerberg’ün Facebook metaverse vizyonu hakkındaki açıklamasına göre Facebook, insanların birbirleri ile daha kolay bağ kurabilecekleri bir gelecek hayal ediyor. Bu nedenle firma metaverse ve sanal gerçeklik alanlarındaki yatırımlarını her geçen gün arttırıyor.

Zuckerberg’ün açıklamasındaki en can alıcı noktaya ise henüz değinmedik. CEO, Facebook’un metaverse teknolojisini tam anlamıyla yaratacak ilk firma olmayı amaçladığını özellikle belirtiyor. Bu durum fazla iddialı gözükse de Facebook Reality Labs’ın elindeki uzman ekipler ve olanaklar düşünüldüğünde hiç de imkansız olmadığı anlaşılıyor.

Facebook Metaverse İçin Ne Kadar Yatırım Yaptı?

Metaverse alanında zirveye oynayan Facebook, çalışmalarını büyük bir bütçe ile destekliyor. Yapılan son duyurulara göre Facebook Reality Labs ve metaverse oluşumuna katkı sağlayacak olan AR/VR geliştiricilere sadece metaverse alanında çalışması için önümüzdeki yıl (2022) 10 milyar dolar değerinde yatırım yapılacak. Üstelik bu sadece başlangıç. İlerleyen yıllarda metaverse çalışmalarına yapılacak yatırımların katlanarak artacağı tahmin ediliyor.

 

Metaverse Vizyonu Neleri İçeriyor?

The Verge tarafından yapılan röportajda Zuckerberg, Facebook metaverse vizyonunun artırılmış ve sanal gerçeklik cihazlarını içereceğini, fakat sadece bununla sınırlı kalmayacağını belirtti. Facebook’un geliştirdiği kurgusal evren tüm bilgisayar tabanlı platformlar için erişilebilir olacak. Diğer bir deyişle Facebook metaverse evreni VR ve AR cihazlarının yanı sıra masaüstü bilgisayar, laptop ve hatta mobil cihazlardan da erişilebilir olacak. Bu, metaverse kavramının ruhuna da oldukça uygun bir tercih.

Facebook metaverse çalışmaları için kolları çoktan sıvamış olsa da önünde uzun bir yol var gibi görünüyor. Yine de dijital çağda önemli bir eşiğin geçilmesini sağlayacak kurgusal evrenin ve Facebook’un metaverse vizyonunun gelişimini canlı canlı izleyecek olmamız büyük bir şans.

 

Metaverse Güncel Haber

Facebook, artırılmış ve sanal gerçeklik alanındaki yatırımlarına hızla devam ederken, insanların sanal ortamlarda bir araya gelerek sosyalleşmeye devam edecekleri, oyunlar oynayarak eğlenebilecekleri ve horizon workrooms odalarında avatarlarıyla bir araya gelip çalışabilecekleri Metaverse platformunu oluşturmaya başlamak için sadece Avrupa ülkelerinde 10.000 üst düzey mühendis statüsünde çalışan istihdamı yapacak. Amaçlanan metaverse içerisindeki ürünlerin doğru bir şekilde geliştirilmesini sağlamak. Bu sebeple sadece araştırma ve geliştirme ortakları için 50 milyon dolar bütçe ayırdığını da duyurdu. Tüm bunlara ek olarak Facebook kurucusu Zuckerberg, 28 EKimde yayınlanan Facebook Connect etkinliğinde şirketlerinin çatı firma adının "Meta" olarak belirlendiğini duyurdu. Bazı yorumcular, Facebook'un son bir kaç aydır duyurduğu tüm metaverse girişimleri ve çatı şirket adının Meta olarak belirlenmesinin, sadece bir yeni ve algılanması güç bir pazarlama stratejisi olduğunu belirtse de biz, metaverse ile birlikte yakın gelecekte, hayatımızda gerçeklik teknolojilerine daha fazla yer vereceğimize inanıyoruz.

 

 

Etiketler: facebook metaverse, metaverse nedir, metaverse kavramı, metaverse, metaverse anlamı, metaverse facebook, facebook metaverse, metaverse nasıl, metaverse makale, facebook metaverse nasıl, facebook metaverse nedir, facebook metaverse nasıl,
Eylül 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR