FACEBOOK METAVERSE VR GELİŞTİRİCİ YATIRIMLARI

FACEBOOK METAVERSE VR GELİŞTİRİCİ YATIRIMLARI

Geçtiğimiz aylarda Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Metaverse vizyonunun Facebook için önemini açıklamıştı. Bu amaç doğrultusunda, Temmuz’da Facebook bünyesinde bu teknolojiyi geliştirmek için yeni bir oluşum meydana getirildi. Yapılan son açıklamaya göre Facebook, Metaverse gelişimi için partnerlik ilişkileri de dahil olmak üzere toplamda 50 milyon dolarlık yatırım yapacak.

Bununla birlikte, Horizon VR uygulaması için 10 milyon dolarlık bir fon oluşturulduğunu da duyurdu. Horizon'un yeni adı da Horizon Worlds olarak değişiyor. Geçen ay kullanıcıların iş süreçlerini video konferans yerine, 3D avatarları ile sanal gerçeklik ortamında yönetebilecekleri küçük Metaverse Horizon Workrooms'un piyasaya sürülmesi ve beraberindeki bu yeni gelişmeler, Horizon’un planlanan Metaverse olabileceğine işaret ediyor. Yakında "Horizon Funs/Games" gibi bir küçük Metaverse daha duyurulursa buna hiç şaşırmayız. Horizon Workrooms ve Horizon Worlds Facebook’un sürekli güncelleyerek geliştirmeye devam ettiği avatar sistemiyle kullanılıyor. Şimdilik çizgi film karakterlerini andıran düşük poligonlu 3D avatarlar kullanabiliyor olsak da internet alt yapılarının ve VR/AR ürünlerinin gelişmesiyle birlikte, metahuman gibi gerçekçi 3D avatarlarımızla Metaverse ’e katılabileceğiz.

Facebook Metaverse İle Geleceği mi İnşa Ediyor?

Duyurulan büyük yatırımın altında yatan sebebi biraz daha yakından inceleyelim.  Facebook metaverse, yani kurgusal evren alanındaki düşüncelerini bu yıl kamuyla paylaşmıştı. Açıklamalara göre firma, kurgusal evren teknolojisini insan iletişimi ve etkileşiminin geleceği olarak görüyor ve geleceğin teknolojisini inşa edenler arasında yer almak istiyor. Facebook’un sahip olduğu büyük hedefe göre iş birlikleri ve araştırmalar için ayrılan 50 milyon dolarlık yatırım bütçesi oldukça makul görünüyor.

Sorumluluk Bilinci

Konu, insan hayatının temellerinden biri olan iletişim ve sosyalleşmek olunca, etik soruları da beraberinde getiriyor. Facebook akıllardaki sorulara cevap vermekte de gecikmiyor. Yapılan açıklamada 50 milyon dolarlık yatırım bütçesinin metaverse ürünlerinin sorumluluk bilinci ile geliştirilmesine yardımcı olması için harcanacağı özellikle belirtiliyor.

Peki Metaverse Neden Bu Kadar Önemli?

Bu soruya metaverse ‘ün temel taşlarını açıklayarak başlayalım. Metaverse (kurgusal evren) temelde VR ve AR teknolojilerinin kullanılmasıyla oluşturulan, kullanıcıların bir araya gelip öğrenebileceği, eğlenebileceği, çalışabileceği, sosyalleşebileceği sanal ortamlardır. Günümüzde VR ve AR gözlükleri ve başlıkları sayesinde sanal gerçekliği deneyimleyebiliyoruz. Metaverse ise bu durumu bir adım daha yukarı taşımak istiyor.

 

 

Photo created by mego-studio

Bugün kullandığımız sanal gerçeklik ürünleri ile kendimizi aslında bulunmadığımız sanal ortamlarda hissedebiliyoruz. Başka sanal gerçeklik ürünlerini kullanan kullanıcılar ile kısıtlı özellikler de olsa bağlantı kurabiliyoruz. Bu noktada Facebook Metaverse’ün kullanıcıların tüm istek ve ihtiyaçlarına cevap verebilir hale gelmesi gerekli. Metaverse’ün geliştirilmesiyle beraber aradaki sınırlar ortadan kalkacak ve sanal dünya gerçeğe yakınlaştırılacak. Kullanıcılar gerçek dünyada olduğu gibi kurgusal evrende de birbirleriyle etkileşime girerek yeni bir sosyalleşme alanı oluşturulabilecek.

Metaverse Nedir? başlıklı makalemizde daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kurgusal evren ve insan hayatı üzerine etkilerini kısaca özetledik. Bu noktada kurgusal evren geliştiricilerinin etik kurallara aykırı davranması insan yaşamına doğrudan etki edebilir. Facebook’un ise yaptığı açıklama ile hem yatırım bütçesinin büyüklüğünü meşrulaştırdığını, hem de endişeleri giderdiğini söyleyebiliriz. Facebook’un Metaverse oluşumunda geliştirici olacak firmalara, yatırım desteği vermesinin temel nedeni yeni nesil bir Facebook daha inşa etmek istemesidir. Facebook’un konuyla ilgili açıklamasını imzalayanlar arasında Andrew Bosworth (Facebook Reality Labs Başkan Vekili) ve Nick Clegg (Global Affairs Başkan Vekili) de bulunuyor.

Etiketler: facebook Metaverse, Metaverse Nedir, Metaverse Facebook, Horizon Worlds, Horizon nedir,
Ekim 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR