Metaverse Nedir Ve Neden Bu Kadar Önemli?

Metaverse Nedir?

Metaverse Nedir?

Metaverse ya da kurgusal evren dijitalleşmenin son örneklerinler birisi. Bugünlerde pek çok markanın yatırım yaptığı metaverse için en basit haliyle kolektif olarak paylaşılan bir sanal gerçeklik ortamı diyebiliriz. Bu evren bizlere sanal ve artırılmış gerçeklik, internet, sanallaşma ve reel dünyanın mükemmel bir karışımını sunuyor.

Konseptin ismini daha yakından inceleyerek anlamı hakkında fikir yürütülebilir. Kavram Yunancada ‘sonrası, sonra’ anlamına gelen meta ve İngilizcede ‘evren’ anlamına gelen universe sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur.  Bu durumda kavramın fiziksel evrenin ötesine geçmeyi işaret ettiği sonucu çıkartılabilir.

Kurgusal evren insanlığın geleceğinde önlemli bir yere sahip olacak gibi görünüyor.  İnternet ve sanal gerçeklik teknolojileri ile giriş yaptığımız bu yeni evrenin insanlık için önemi nedir, daha yakından inceleyelim.

Metaverse Teknolojisinin Geleceği Nasıl?

Kurgusal evren her şeyden önce insanoğluna özgürlüğü vaat ediyor. Bugüne kadar fiziksel evrende mekan ve zaman kavramlarına bağlı olarak yaşayan insan, sanal gerçekliğin gelişimi ile dijital özgürlüğe giden önemli bir eşiği atlayabilir.

İsterseniz dijital özgürlük tanımını biraz daha açalım. Metaverse sayesinde dijital platformlar arasında hareket etme, diğer insanlarla bu ortamlarda iletişim kurma, öğrenme, eğlenme ve keşfetme gibi aktiviteler her zamankinden daha ulaşılabilir olacak. Kısaca metaverse kavramının temelinde globalleşme olduğunu söyleyebiliriz.

Ulaşılabilirliğin daha iyi anlaşılması için internet örneğini verebiliriz. Günümüzde internet, platformlar arasında gezinmememizi ve istediğimize hızlıca ulaşmamızı sağlayan bir teknoloji olarak hizmet veriyor. Fakat internetin ilk zamanlarında sadece yerel ağdaki makineler birbirleri ile iletişim kurabiliyordu. ‘World Wide Web’, yani WWW protokolünden sonra internet arama motorları aracılığıyla gezilebilecek bir ağ halini aldı. Bu sebeple interneti WWW öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırabiliriz. Aynı şekilde sanal gerçeklik teknolojileri için de metaverse öncesi ve sonrası olarak ayrım yapılabilir.

 

 

Şu anda kısıtlı VR teknolojimiz, internetimiz ve bu ikisi arasındaki bağlantının eksikliği ile metaverse öncesi dönemde bulunuyoruz. Kurgusal evren vizyonunda VR teknolojisi kullanan aletlere, örneğin gözlüklere, hyperlink verilebilmesi büyük önem arz ediyor.

Peki hyperlink neden bu kadar önemli? Hyperlinkler sayesinde sanal gerçeklik ortamında platformlar arası pürüzsüz bir geçişe olanak sağlanabilir. Böylece WWW benzeri bir devrim VR teknolojisi için de gerçekleştirilmiş olacak. Bir diğer deyişle McLuhan’ın ortaya attığı ‘global köy’ kavramı McLuhan’ın bile hayal edemediği bir boyuta ulaşacak.

 

İyi ama nasıl?

Metaverse ile fiziksel dünyanın sanal gerçeklik ortamında yer alan bir kopyası oluşturulabilecek. Örneğin her bir kullanıcı kendi kişisel kimliğine sahip olacak, yine de her platformda fiziksel dünyada olduğu gibi aynı görünüşe sahip olmak zorunda değilsiniz. Sanal kimliğiniz ile farklı platformlar, yani farklı sanal dünyalar arasında avatarınız ile var olabileceksiniz. Ayrıca para, kur ve mülkiyet gibi kavramlar da kurgusal evren teknolojisinde (Metaverse) kendisine yer bulacak. Kısacası tüm dünyanın dahil olduğu ikinci bir evrende vakit geçirebileceksiniz.

 

Etiketler: metaverse, metaverse nedir, metaverse nasıl, metaverse makale
Ağustos 30, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR