Metaverse Özellikleri Nelerdir?

Metaverse Özellikleri

Her gün gelişen ve değişen dinamik Dünyamızda en çok değişime uğrayan paradigmalardan bir tanesi web tabanlı işlemcilerdir. Yapay zekâlı web dünyası artık yavaş yavaş dünyamıza girmektedir. Yapay zekâlı web, sadece izlediğimiz, gördüğümüz veya beğendiğimiz web dünyasından daha gerçekçi ve içinde yaşadığımız, devasa bir sanal dünyayı vaat etmektedir. Günümüz internetinin yerine geçecek olan bu yeni web sistemi metaverse olarak adlandırılır. Metaverse sanal dünyasına ait, metaverse özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kolektiftir,
  • Üç boyutlu sanal alanların birleştirilmesi ile meydana gelmiştir,
  • Sanal gerçekliği, fiziksel gerçekliğe olabildiğince yakınlaştırır,
  • Artırılmış gerçekliktir,
  • Yüksek oranda etkileşim sağlar,
  • Çevrimiçi sezgisel aramalar yapılmasına olanak tanır.

Metaverse gerçek dünyanın metaforunu kullanır. Bu kullanımı sağlayarak 3 boyutlu yeni bir alan yaratır.

Metaverse Nedir?

Nesnelerin interneti olarak da adlandırılan, Metaverse nedir diye bakıldığında, cevap oldukça basittir. Yeni bir internet dünyasını tanımlamak için bu terim kullanılır. Günümüzde kullandığımız web 2.0 ile hayatımızda pek çok şey değiştir. Gerçek dünyanın yanı sıra, sanal dünyada her kuşak aktif bir rol oynamaktadır. Geleceğin interneti olan web 3,0 ise Metaverse ile eş değerdir. Daha farklı ve daha gerçekçi bir internet dünyasını karşılıyor.

Metaverse Ne Demek?

Kelime anlamı ve kullanım anlamına bakıldığında metaverse ne demek diye sorarsak internetin yenilenmesi diyebiliriz. Aynı zamanda Türkçe de karşılığı öte evren olarak da adlandırılır. Şu anda var olan sanal iletişim ortamının bir sonraki aşamasını karşılamaktadır. Meta, normalin farklı bir versiyonu, ötesi, öte anlam şeklinde tanımlanır. Verse ise evren anlamına gelir. Bu durumda Metaverse öte anlam, yani normalde farklı bir evren anlamına gelir. Distopik bir dünya olarak da karşılayabiliriz.

 

 

Metaverse Nasıl Bir Sistem?

Metaverse, bugün kullandığımız ve yaşadığımız fiziksel ortam ve teknolojik araçların çok daha ötesinde, dünyamıza alternatif bir sanal dünya seçeneği sunan, çoğunlukla artrılmış ve sanal gerçeklik teknolojileriyle kullanılması beklenen internet tabanlı çalışan bir sistemdir. Metaverse nasıl kullanılır, nasıl giriş yapılır, nereden başlamak lazım, ne zaman kullanıma başlanacak sorularının cevapları ise çok basit. AR / VR oyun ve uygulamalarının bir kısmı metaverseü oluşturacak olan parçalardır.

Metaverse sistemi ile ilgili belli bazı örnekler bulunur. Mesela, 3D boyutlarda her kullanıcının bir avatarı olacak, bu avatarlar, iş toplantısına katılmayı sağlamak, sosyal platformda arkadaşlarla yüz yüze hissi gibi buluşmayı sağlamak ya da sevilen bir sanatçının konserine gidilmesini sağlayabilir. Bunlar fiziksele muadil bir sanal dünya oluşumu sağlar. Bu durum gerçeklik ve sanal algısında zihnimizde bir değişiklik yaratarak, aslında bir fiziksel hareket olmadan fiziksel olarak farklı bir ortamda olabilmemize olanak tanır.

Meta Ne Demek?

 Facebook Connect yayınında açılış konuşması yapan Mark Zuckerberg, yeni şirket çatı adının Meta olduğunu duyurdu. Son zamanlarda ilgi odağı haline gelen metaverse kelimesinde de kullanılan meta, normal olanın ötesinde anlamına gelir. Meta ne demek olarak bakıldığında, normalin ötesinde diyerek çevirebiliriz. Geleceğe olan bağlılığı ifade etmek adına bu isim kullanılacaktır. Facebook Metaverse ismini kullanarak, meta yani normalin ötesi ve verse yani evren kelimelerini, “öte evren” olarak yansıtmak isteniyor.

Facebook Metaverse Nedir?

Facebook kurucusu olan Zuckerberg, bir isim değişikliğine ve internet tabanında köklü bir değişime gideceklerinden bahsetmiştir. Facebook metaverse nedir, sanal evrendir. Yani kullanıcıların internet üzerindeki dünyaya sadece bakmak, görmek olarak değil, sanal olarak da bağlanmalarını sağlayacak bir internet ortamı yaratacaktır. Bu internet ortamının karşılığı da Metaverse’dir. Bu sistem üzerinden sadece kullanıcılar salt faydalanmayacak, yeni bir iş dünyası da yaratılacaktır.

 Metaverse, sanal alanlardan ziyade sanal bir dünya yaratacaktır. Bu sanal dünya ise bizzat içine gireceğimiz bir dünya olacaktır. Geleceği baz alan bu sanal dünyada şuan var olan profillerimizin, kullanıcı adların yanı sıra her kullanıcıya birer avatar vermek ve bu avatarları kişiselleştirmeyi sağlamaktadır. 3D görüntüler ve fiziksel gerçeklik iç içe geçerek, uzaklıklara, mesafelere rağmen bir araya gelinmesini sağlayacak. Toplantılar, alışveriş, sosyal buluşmalar ve daha pek çok aslında fiziksel olan aktivite, öte evren de gerçekleşecektir.

Etiketler: metaverse özellikleri, metaverse nasıl, metaverse nedir, facebook metaverse nedir, metaverse giriş, facebook metaverse nasıl
Kasım 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR